POST 5 - Leeft een gevoel nooit alleen?
Een nieuwe uitdaging aangaan... het klinkt zo simpel. Helaas dat is het niet. #ESS Check de vorige posts als je niet weet waarover deze # gaat. Als ik terugkijk op wat vrijedagpost al heeft bereikt, ben ik ongelooflijk trots... en als deze toestand van flow het nog even wil volhouden, komt er nog veel moois aan! Deze blogpost gaat over GEVOEL. Gevoelens van angst, verdriet, schaamte, teleurstelling, schuld en jaloezie zijn er een paar van de minder aangename soort. Ze belemmeren kansen en zorgen ervoor dat iemand zich niet goed in zijn/haar vel voelt.
De vraag waarmee ik deze post wil starten is: leeft een gevoel dan nooit alleen? Met andere woorden, welke gevoelens staan puur op zichzelf?
Bovenstaande gevoelens kunnen in combinatie met donkere gedachten ervoor zorgen dat een persoon zijn eigenwaarde verliest, zichzelf en eigen signalen negeert en verwaarloost. Leuke start? Neen, het wordt beter :-)
Bij de meeste mensen komen gevoelens spontaan naar boven naar aanleiding van een gebeurtenis. Het kan ook zijn dat een gedachte aan een eerdere indruk een gevoel naar boven haalt. Zo kan een éénmalige maar zeer diepe indruk nog jaren erna in je hoofd blijven. Hoe intenser een gevoel en een gedachte, hoe langer een gedachte/gevoel over een welbepaalde gebeurtenis beklijft.
Ik heb al vaak gehoord dat introverte personen vaak allergisch zijn aan "small-talk", klopt dit ook voor jou?
Mensen zijn gevoelige en communicatieve wezens, als je mensen wil onderscheiden op dat vlak. Doe het dan in mensen die eerder intro-verte of eerder extra-verte kenmerken vertonen. Mensen die eerder introverte kenmerken vertonen, kijken eerder binnenin zichzelf en drukken hun gevoel vaak via alternatieve wegen uit. Het is niet altijd gemakkelijk om bij een introverte persoon te weten hoe hij/zij zich voelt omdat er intern een eerste gedachten en gevoelens stroom nodig is vooraleer zij ervoor kiezen over hun gevoelens te communiceren.
Extraverte personen daarentegen kijken eerder naar buiten zichzelf en zijn gericht op sociale en communicatieve interacties op basis van uitdrukkingen. Of dit voor jou een juiste definitie is, mag je me altijd onderaan laten weten. Het lijkt alsof mensen met extraverte kenmerken vlotter omgaan met hun emoties en communicatie. Ook dit is een niet te veralgemenen uitspraak want uiteraard bestaan er mensen die beiden kenmerken bezitten maar naargelang de situatie(s) eerder intro -en/of extravert reageren.
In een eerste meeting van de besloten groep 'Start vandaag - Vrijedagpost' heb ik kennis gemaakt met Sergej. Sergej werkt aan een eigen project: 'The Sensitive Introvert' waarin hij +/- 6 mensen samenbrengt in kleine meetups in grote steden. Hij legt verschillende gevoelige onderwerpen of zoals hij ze noemt: 'Table topics' letterlijk op tafel met als doel een positieve dialoog. De onderwerpen kunnen gaan van 'kwetsbaarheid tot ondernemerschap en liefde,...'. Het is boeiend om met iemand uit te wisselen die op een constructieve manier aan zijn eigen weg bouwt en ondertussen anderen inspireert. Wil je meer te weten komen over deze bijzondere persoon... Klik dan hier voor een rechtstreekse link naar zijn blog.
Om je eigen gevoelens in kaart te brengen, heb ik een oefening voor jou. Op welk basisgevoel betrap jij jezelf doorheen de komende week? Schrijf het op, noteer het in je smartphone en of op een 'echt' notitieblokje en deel het met een belangrijke persoon in je leven. Het kan verhelderend zijn om eens echt stil te staan bij je soms onuitgesproken gevoelens die mee aan de basis liggen van je gedachten en je gedrag. Zelf - observatie en zelfreflectie zijn de codewoorden in een sterke zelfontwikkeling. Heb je vragen bij je eigen methodes om jezelf te observeren/reflecteren? Of zit je met andere bedenkingen? Ik hoor/lees het graag!




In deze video beschrijft deze man en psycholoog de voornaamste karaktereigenschappen. Hij heeft het ook o.a. over Intro - en extraverte kenmerken. Een aanrader en sterk aanvullend bij deze geschreven blogpost.