Wat betekent 'Vrijedagpost' voor mij?

Meer informatie over de lopende projecten

Vrijedagpost is voor mij een moment van rust waarin ik een honger voel om niet de rust te omarmen maar te zoeken naar de gepaste omstandigheden om mezelf verder te ontwikkelen en anderen daarmee te inspireren. Vrijedagpost is daarom ook een weg, een weg naar een visie, een weg naar bewustzijn en een weg naar acceptatie van jezelf en anderen. Die weg kan stapje voor stapje uitbreiden in interactie met jou. Een overzicht van wat vrijedagpost momenteel gerealiseerd heeft:

OM&IN1 - Vrijedagpost: 

Schone schijn op de tijdlijn, een eerste focus op sociale media

Verslag OM&IN 1

schone schijn op de tijdlijn

(hoe omgaan met sociale media?)

Voor mij persoonlijk was dit een unieke ervaring. Om tot deze constructieve uitwisseling te komen heb ik veel vrije tijd gestoken in persoonlijke ontwikkeling. Uiteraard is het zo dat ieder zijn eigen weg gaat als individu maar ik geloof wel dat de impact van beïnvloeding in een peergroep groot genoeg is om een positieve vibe/sfeer te creëren waarin we ons nu bevinden. Die sfeer noem ik graag flow. Daar kom ik graag nog op terug. Dit hoort bij de essentiële thema's die we elke keer gaan bespreken en waar we verder kunnen induiken met onze eigen kwaliteiten, verwerking- en handelingswijzen. (Dank aan toevoeging van Bart H.)

Persoonlijke ontwikkeling is een dynamisch proces, een combinatie van leren van anderen en leren uit eigen daden. Zonder iets te doen, is het voor mij zeer moeilijk om te leren. De eerste meeting geeft een krachtig signaal aan onszelf om de confrontatie aan te gaan en onszelf uit te dagen tot een betere zelf (indien gewenst). Een weg waarin ik ook dankbaar ben voor de kansen en kwaliteiten die ik heb en ook heb geleerd om te accepteren welke beperkingen ik heb (meegekregen) en daarmee leren omgaan.

Het lijkt me fijn om een verhaal te creëren dat gedeeld mag worden. Niet de technologie maar de mensen zijn toegevoegde waarde in elk systeem dat analytisch bedacht is. Al doende leert men, zeggen mensen wel eens... clichés kunnen kloppen.

Conclusies meeting 1: Sociale media hebben heel wat voordelen als middel om veel mensen te bereiken. Ook zijn er heel wat besloten groepen die positieve acties opzetten voor anderen in een soort 'buddy' systeem. (Alleen de naam is nog een discussie waard). Dit voor o.a. mensen in eenzaamheid, negativiteit, kwetsbare situatie. VB. Atypische studenten die spelletjes namiddagen organiseren of samen sporten,... Drempel voor sommigen is er, ik voel me niet goed = een probleem en geen 'goede status' met alle verschillen tussen mannen en vrouwen. Een ander probleem: niemand zegt graag dat hij in een slachtofferrol zit. En als iemand het wel doet, is het niet evident om gepast te reageren. Kwetsbaarheid? Positieve en negatieve interpretaties. Hoe empoweren via facebook? HELP IK BEN OK maar toch kan ik nergens terecht. GEBRUIK je sociale media account voortaan enkel voor nuttige, zinvolle, inspirerende ontmoetingen. Laat je tijd niet langer verkl*ten door schone schijn op de tijdlijn.

Dit heeft dus ook veel interacties tussen verschillende culturen te maken. VB. Sergej die met zijn Russische achtergrond een zeer eigen opvoeding heeft gehad met alle angsten, minder goede band met moeder e.d. als gevolg. Hij werd gezien als homo in zijn cultuur op basis van zijn interesses. Deze man met een groot hart heeft ondertussen al heel wat ervaring opgedaan met 'table topics' en groepsgesprekken in heel België om de kwetsbaarheid van heel wat mensen bespreekbaar te maken.

Een belangrijke boodschap: mensen moeten zien & voelen dat het oké is om onzeker, anders,... te zijn. Clement heeft zelf ook een zeer diverse achtergrond en wil via de YouTube filmpjes tonen dat ondernemen een 'struggle' (in SLANG :-)) is. Hij doet het voor zichzelf en voor anderen. Via dat kanaal krijgt hij ook de kans om zijn menselijke kant beter te laten zien. Dit geeft een onderneming als ORI OMI (Joachim B.) een nieuwe interessante en sociale kant!

Menselijke kwaliteiten zijn de basis van een constructieve uitwisseling. Mensen die geloven in zichzelf hebben een gezonde opvoeding gehad. Hoe moeilijk de situatie thuis ook is geweest. Ouders spelen hierin uiteraard een grote rol. Soms wordt het geloven in jezelf gelimiteerd door leerkrachten. Het feit dat zij niet in jou geloven als student kan een blokkade veroorzaken op je creativiteit. Als ouders/opvoedingsverantwoordelijken zelf open staan voor hun kind en er zijn om hun kind te laten geloven in zichzelf bij belangrijke overgangen/stappen dan is de toekomst van het kind op zich al een stukje gewaarborgd. Ook verwachtingen spelen mee... ouders die willen dat hun kind de beste is,... Of ouders/jongeren die zich baseren op een naam van een studierichting zonder verder op te zoeken wat het inhoudelijk wil zeggen. (Seb. P.)

Er gaat veel schuil achter de façade die alle mensen wel eens optrekken. Een muur zoals ze zeggen die moeilijk te doorbreken is waar geen/weinig emotie zichtbaar is. Naast de façade zijn er veel projecties van stress op anderen waardoor sociale media ook als beeld kunnen dienen om de stress van de dag/week/maand op te meten. Hoe kunnen vertrouwenspersonen nog een goede band opbouwen? Met welke waarden kunnen zij linken met de jongere of zelfde generaties? Veel mensen spelen een rol op hun werk en dragen een masker.

Dennis T. legt uit hoe het is om te werken bij de politie. Hoe politiemensen zich gedragen is niet hoe ze zich voelen en tonen in de realiteit. Tussen haantjesgedrag en stoerdoenerij zijn er velen die zich niet goed voelen in die cultuur. Mensen die willen luisteren naar de mens op straat en ook effectief mogelijke oplossingen kunnen bedenken. Wat is de grote frustratie? De houding van de politie komt op zich al bedreigend over. Dit is en blijft een zoektocht vb als sociaal werker van opleiding bij de politie werken en terecht komen in een IFG ( situatie van intra familiaal geweld). Hierin willen bemiddelen en in een situatie voor het werk voor de eerste keer moeten vechten om te beschermen. Dit ook met alle gevolgen van dien zoals in elke sociale omgeving en dus burn-outs,... als gevolg. We gaan in een volgende meeting daarom opnieuw terug naar de wortels.

PLAN: richt je op mensen, invloeden in kaart brengen. Doel is peersupport oprichten in verschillende vormen met verschillende doelen: positiever samenleven, regelmatiger bewegen en transparanter communiceren. @huidige machtshebbers -Kan dit preventief voor iedereen in nood aub?

Omdat er heel veel te doen is in de huidige maatschappij rond status e.d. ik probeer via het project @vrijedagpost mensen te verbinden. Sociale media zijn daarvoor een middel maar ik merk dat ze niet daarvoor zijn gemaakt. Ze zijn eigenlijk gemaakt voor netwerkmarketing.

De uitdaging is dan om ethisch om te gaan met deze sociale media. En ook anderen deze vaardigheden door te geven. Dat kan volgens mij. Het moeilijkste blijft dat sociale media zijn geprogrammeerd. Ze hebben geen IQ en geen EQ. Ze hebben enkel mensen die programmeren en zich vooral richten op status(sen). Terwijl in sociale media als middel ook een mooie kant kan verborgen zitten. Een kant waarin mensen persoonlijke verhalen delen in besloten groepen zonder daarvoor beoordeelt, misbruikt en/of scheef bekeken te worden. Verhalen kunnen inspirerend werken. Welke verhalen willen wij uitdragen?

Wat als je verslaafd bent aan sociale media?

Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen?

Vervolg op schone schijn op de tijdlijn (OM&IN 1). OM&IN 2: Statuscul(tuur) doorprikt. Hoe ga jij om met beïnvloeding? Welke bronnen blijven essentieel? Concept idem OM&IN 1. Peercoaching staat voorop in deze constructieve uitwisseling. Waar ontmoeten jouw gedachten jouw gevoelens? Welke verbindingen geef jij prioriteit?

We hebben samen de basis voor POST 6 gelegd: "kies voor positieve kleuren" en zelfs nog veel meer... Vanuit een 2e naïviteit wil ik de tweede helft van mijn posts (6,7,8,9,10,...) samen met jullie schrijven vanuit de waardevolle OM&IN momenten.


Kon je bij de eerste bijeenkomst niet aanwezig zijn? Vraag hieronder de link naar de gratis presentatie.


Verwerking in vorm TED - talk voor academie Borgerhout 2017

Een persoonlijke verwerking ter voorbereiding van een TED TALK als oefening - in de Academie van Borgerhout.

Goeden avond. Ik ben S.P. 25 jaar en ben geboren in 1992 en blijkbaar hoor ik dan bij de generatie Y. Zij staan bekend om het stellen van waarom vragen en zijn geboren met techniek en internet. Ik voel me niet werkelijk verbonden met deze generatie maar... ik vraag me wel af: Waarom heb ik mijn vrije tijd gebruikt om te bloggen? Sociale media geven naar mijn mening te vaak een beeld van schone schijn. Ik heb me een jaar lang afgevraagd: hoe doorprik je de schone schijn op de tijdlijn? En ja, ik heb het voor jullie uitgezocht.

Om te beginnen wil ik toelichten wat ik begrijp onder schone schijn: ten eerste een profiel als oppervlakkig masker, ten tweede likes & statussen als ego-symbolen en ten derde de digitale tijdlijn als overzicht van een vaak negatieve vicieuze cirkel. Welk beeld heb jij van jezelf en welk beeld wil jij dat anderen hebben van jou? Voel jij je beter dan hem of haar? Wat is er mis met jezelf vertrouwen? Maar sociale media zijn toch cool? Straks weet ik niet meer wat mijn vrienden doen of wat ze eten? PFF. Ik zoek antwoorden op vragen die online niet bestaan.

Mijn bevinding is dat sociale media verslavend werken. Op sociale media worden al dan niet onbewuste noden ten toon gesteld zoals de nood aan contact, bevestiging en aandacht. Maar sociale media worden vandaag vooral ingezet door adverteerders. Die reclamemakers maken gebruik van jouw persoonlijk klikgedrag om hun product te promoten. Met als gevolg een vlucht naar het leven van anderen, zoekend naar een nieuw begin. Het verleden is nog onverwerkt en daardoor is het zicht beperkt. De oppervlakkige gedachte lijkt voor altijd te bestaan. Sociale media, hoe laat ik je los? Ligt het antwoord in een ver verleden of loop ik er binnenkort tegenaan? Op sociale media kan heel veel... De uitdaging lijkt dan ook: hoe kunnen we sociale media inzetten als middel voor een positievere samenleving?

Waarom wordt er gevraagd naar een status? Alsof status de reden is van bestaan. Alsof je zonder ego ten schande bent van facebook. Alsof je zonder likes niet oké bent en je geloof vasthangt aan wat er op je tijdlijn staat. 'Ik post dus ik ben'. Het is een nieuwe religie, een nieuwe verbinding met anderen via de ongekende digitale wegen. Een leegte is opgevuld. MAAR met wat? Weet je, een tijdje terug wou ik me afmelden op facebook via mijn smartphone. Gewoon afmelden zoals je vroeger op de computer kon doen en dan besefte ik het, ik ben al die tijd online geweest. Waarom heb ik mijn vrije tijd gebruikt om te bloggen? Stille waters hebben diepe gronden. Ja, we komen van ver: MSN chat, netlog, facebook, snapchat, instagram, blogs, vlogs, facebook story's en ted talks. Het is duidelijk; de nieuwe verhalen zijn digitaal. Hoeveel uren spendeer jij dagelijks met je mobiel? Ga jij bewust en veerkrachtig om met sociale media?

Kan ik mensen inspireren via sociale media of heb ik enkel mijn eigen ego gevoed?

Minder wifi meer lol? Toch? Misschien voel ik me toch meer verbonden met deze generatie dan ik zelf dacht. Mensen lijken liever indruk te maken dan zelf vertrouwen te ontwikkelen in zichzelf en anderen. De status doorprikken, doe je offline in dialoog met jezelf of met anderen. Daarom wil ik eindigen met deze brief aan mezelf (S.P. geboren in 1992, generatie Y) en ter inspiratie voor anderen. Beweeg, communiceer en leef samen; lees een boek, schrijf een gedicht, luister naar muziek en zorg voor jezelf. Je kan niet alles tegelijk, laat je schone schijn op de tijdlijn stap voor stap los. 

Jouw verhaal delen in een OM&IN? (ontmoetings - en inspiratiemoment)

In een gezellige on - & offline community

ONtmoeting -& INspiratie momenten georganiseerd door @Vrijedagpost

OM&IN 1 : 'schone schijn op de tijdlijn' @boerentoren met @Eatsleepsucceed

OM&IN 2: 'statuscultuur doorprikt.' @thepark

Creatieve workshops.

©2016 S.P. Wilrijk
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin